Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een onderzoek om te kijken of de zwangerschap goed verloopt tot 8 weken en 4 dagen. Dit onderzoek wordt vaak uitgevoerd als je eerder een miskraam hebt gehad of ongerust bent door bijvoorbeeld buikpijn. Met de echo wordt gecontroleerd:
- Of de zwangerschap in de baarmoeder zit.
- Of het hartje van het embryo klopt.
- Of het een eenling of meerling is.
- Of er afwijkingen zijn, zoals een cyste of vleesboom.
Het onderzoek duurt 15-20 minuten en is meestal inwendig, omdat het embryo nog te klein is voor een uitwendige echo. Hierbij brengt de echoscopist een echo-apparaatje via de vagina naar binnen om zo de baarmoeder goed te bekijken.
De vitaliteitsecho wordt vergoed door je zorgverzekeraar als je een verwijzing hebt gekregen van de verloskundige. Heb je geen medische indicatie, maar wil je toch graag een vroege echo? Dan kan je op eigen kosten een vroege echo laten maken bij Echo Binnenpret.
Een echo is meestal op doorverwijzing.
Heb je vragen over je afspraak dan kun je contact met ons opnemen.
024-2200122
van maandag t/m vrijdag
van 09.00-11.30 uur en 13.30-16.00 uur.
Veelgestelde vragen
De 13 weken echo is een medisch onderzoek om vroeg in de zwangerschap ernstige lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen. Als je de 13 weken echo laat uitvoeren dan neem je deel aan een landelijke wetenschappelijke studie. Je geeft daarbij ook toestemming voor het gebruik van je gegevens. Een speciaal opgeleide echoscopist voert de echo uit. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, wordt vervolgonderzoek aangeboden bij een Centrum voor Prenatale Diagnostiek, zoals het Radboudumc.
De 20 weken echo is een medisch onderzoek waarbij de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta worden beoordeeld. Ook worden verschillende organen en structuren van de baby onderzocht. Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar met een echo, sommige afwijkingen ontstaan later in de zwangerschap of na de geboorte. Een goede uitslag van de 20 weken echo is dus geen 100% garantie op een gezonde baby. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, wordt dit besproken en wordt contact opgenomen met je verloskundige. Indien nodig volgt vervolgonderzoek in het Radboudumc.
De 13 weken echo duurt gemiddeld 30 minuten. Voor de 20 weken echo, dit is een iets uitgebreider onderzoek, moet je rekening houden met ca. 45 minuten. De overige echo onderzoeken duren tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van wat er onderzocht moet worden.
Worden de 13 en 20 weken echo vergoed?
Ja, deze worden vergoed vanuit de Rijksbegroting. Je hoeft hiervoor niets te regelen.
Worden andere echo’s vergoed?
Medische echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar. Niet-medische echo’s, zoals 3D/4D ‘Binnenpret’ echo’s, niet. Check je verzekering vooraf om verrassingen te voorkomen.
Heb je nog vragen?
Aarzel ze en stel ze via het contactformulier. Wij zitten klaar om je te helpen.

Nathalie
Assistente