Skip to main content
Bekijk hier de meest

Veelgestelde vragen

Bekijk hier de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij neem dan contact met ons op.

Algemeen

Waarvoor kan ik bij de Vrouwenkliniek Nijmegen terecht?

Bij de Vrouwenkliniek Nijmegen kun je terecht voor zwangerschapsecho's, gyneacologische echo's en anticonceptie(zorg). Wij bieden onderzoeken en zorg op het gebied van echoscopie en vrouwenzorg voor alle vrouwen, van jong tot oud.  Ook kun je bij ons voorlichtingsavonden en workshops volgen tijdens je zwangerschap en na de bevalling.
Ons team bestaat uit verloskundig echoscopisten, gynaecologische echoscopisten, versiekundigen en assistentes.

 

Wat moet ik weten voor een bezoek aan de Vrouwenkliniek Nijmegen?
  • Voor sommige echo’s is een gevulde blaas nodig. Plas1 uur voor het onderzoek uit en drink daarna 2-3 glazen water. Voor een spiraalplaatsing of gynaecologische echo is juist een lege blaas gewenst.
  • Heb je een latexallergie? Meld dit direct bij aanvang van de echo.
  • Omdat de echo een medisch onderzoek is, vragen we je om je telefoon op stil te zetten en niet te filmen of fotograferen.
  • Bij de 20 weken echo ontvang je de foto’s via een app op je telefoon. Bij andere echo’s krijg je geprinte foto’s. Lamineer of kopieer deze niet, want dat kan ze beschadigen.
  • Sommige onderzoeken moeten direct worden afgerekend, alleen per pin. Bij betaling met creditcard wordt een toeslag berekend. Zie de prijslijst voor details.
  • Kinderen mogen niet mee de echokamer in.  De kamer is donker, wat voor hen eng kan zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de aandacht bij het onderzoek blijft en dat er ruimte is voor uitleg, vooral als er een afwijking wordt gevonden. Voor de niet-medische echo's gelden andere regels, kijk hiervoor op de site echobinnenpret.nl
  • Heb je een navelpiercing? Deze kan de apparatuur beschadigen. Verwijder deze vooraf.
  • Er kan een stagiaire meekijken of assisteren. Als je hier bezwaar tegen hebt, geef dit dan aan bij de assistente of echoscopist.
Ik heb een klacht, waar kan ik terecht?

Wij vinden het erg belangrijk om klantvriendelijk en servicegericht onze diagnostische onderzoeken uit te voeren. Daarom zijn onze medewerkers behulpzaam, deskundig en ervaren. Medewerkers die hun werkzaamheden zo goed mogelijk uitvoeren. Helaas kan het voorkomen dat je, ondanks onze inspanningen, niet tevreden bent over de wijze waarop je bent behandeld. Laat het ons weten, we komen er vast samen uit.

Wij vinden het erg belangrijk om klantvriendelijk en servicegericht onze diagnostische onderzoeken uit te voeren. Daarom zijn onze medewerkers behulpzaam, deskundig en ervaren. Medewerkers die hun werkzaamheden zo goed mogelijk uitvoeren. Helaas kan het voorkomen dat je, ondanks onze inspanningen, niet tevreden bent over de wijze waarop je bent behandeld. Laat het ons weten, we komen er vast samen uit.

Welke zorg binnen de Vrouwenkliniek Nijmegen wordt vergoed?

In overzicht onder elkaar: 

  • Termijnecho: De ziektekostenverzekeraar vergoedt een behandeling van deze aard per verzekerde en zal dus rechtstreeks door de Vrouwenkliniek Nijmegen bij de ziektekostenverzekeraar worden gedeclareerd. Mocht het een herhalingsecho zijn om welke reden dan ook dan worden de kosten achteraf door middel van een factuur in rekening gebracht.
  • 13 weken echo: deze echo wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting ivm het onderzoek.
  • 20 weken echo: deze echo wordt vergoed vanuit de Rijksbegroting.
  • Overige echoscopie: deze echografie wordt meestal vergoed indien er door de verloskundige een indicatie is vastgesteld. Dit is afhankelijk van het aantal echo aanvragen en van je zorgverzekeraar.
  • Uitwendige Versie: deze handeling behoort tot het basispakket van elke zorgverzekeraar. Je krijgt voor en na de uitwendige versie nog een echo. Afhankelijk van de afgesloten verzekeringsvorm worden deze handelingen en echo’s geheel of gedeeltelijk vergoed. Informeer hiervoor bij jouw eigen zorgverzekering.
  • Spiraal en gynaecologische echoscopie: de vergoeding van deze onderzoeken is afhankelijk van je zorgverzekeraar. Informeer bij je zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor een vergoeding.

Alle informatie is onder voorbehoud van prijswijzigingen, typefouten, vergissingen en marktontwikkelingen.

Staat je vraag er niet bij? Aarzel niet en stel deze via het contactformulier. Wij zullen je dan spoedig antwoorden.

Echoscopie

Wat is de 13 weken echo en is het verplicht?

De 13 weken echo is een medisch onderzoek om vroeg in de zwangerschap ernstige lichamelijke afwijkingen bij de baby op te sporen.  Deze echo is niet verplicht maar wel raadzaam. Als je de 13 weken echo laat uitvoeren dan neem je deel aan een landelijke wetenschappelijke studie. Je geeft daarbij ook toestemming voor het gebruik van je gegevens. Een speciaal opgeleide echoscopist voert de echo uit.  Als de echoscopist een afwijking vermoedt, wordt vervolgonderzoek aangeboden bij een Centrum voor Prenatale Diagnostiek, zoals het Radboudumc.

Wat is de 20 weken echo en welke garantie heb ik?

De 20 weken echo is een medisch onderzoek waarbij de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta worden beoordeeld. Ook worden verschillende organen en structuren van de baby onderzocht. Niet alle afwijkingen zijn zichtbaar met een echo, sommige afwijkingen ontstaan later in de zwangerschap of na de geboorte. Een goede uitslag van de 20 weken echo is dus geen 100% garantie op een gezonde baby. Als de echoscopist een afwijking vermoedt, wordt dit besproken en wordt contact opgenomen met je verloskundige. Indien nodig volgt vervolgonderzoek in het Radboudumc.

 

Hoe lang duurt een echo onderzoek doorgaans?

De 13 weken echo duurt gemiddeld 30 minuten. Voor de 20 weken echo, dit is een iets uitgebreider onderzoek, moet je rekening houden met ca. 45 minuten. De overige echo onderzoeken duren tussen de 15 en 30 minuten, afhankelijk van wat er onderzocht moet worden. 

Worden de echo's vergoed?

Worden de 13 en 20 weken echo vergoed?
Ja, deze worden vergoed vanuit de Rijksbegroting. Je hoeft hiervoor niets te regelen.

Worden andere echo’s vergoed?
Medische echo’s worden vergoed door de zorgverzekeraar. Niet-medische echo’s, zoals 3D/4D ‘Binnenpret’ echo’s, niet. Check je verzekering vooraf om verrassingen te voorkomen.

Anticonceptie

Welke soorten anticonceptie biedt de Vrouwenkliniek Nijmegen?

Bij het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN) kun je een spiraal of een Implanon laten plaatsen. Een spiraal beschermt tot 8 jaar tegen zwangerschap, een Implanon tot 3 jaar.

Er zijn twee soorten spiralen:

  • Koperspiraal (werkt 5-10 jaar)
  • Hormoonspiraal (werkt 5 of 8 jaar, afhankelijk van het merk)

Let op! Wij plaatsen geen Levosert spiraal. 

Wanneer kan ik een spiraal laten plaatsen en hoe verloopt dat?

Een spiraal kan worden geplaatst: 

  • Vanaf 10 weken na de bevalling (12 weken bij keizersnede).
  • Bij voorkeur tussen de 1e en 7e dag van de menstruatie.
  • Op een andere dag? Doe eerst een zwangerschapstest.

Hoe verloopt de plaatsing?

  • De spiraal wordt door een gecertificeerde verloskundige geplaatst met echobegeleiding.
  • Via een eendenbek wordt de baarmoeder opgemeten en het spiraaltje ingebracht.
  • De plaatsing duurt enkele minuten en kan gevoelig zijn. Neem 30 minuten van tevoren 1000 mg Paracetamol of 400 mg Ibuprofen.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen na het plaatsen van een spiraal?

Na het plaatsen van de spiraal kun je mogelijk last hebben van: 

  • Mogelijke lichte buikpijn of duizeligheid.
  • Hoofdpijn
  • Gevoelige borsten
  • Onregelmatige bloedingen
  • Acne of haartuitval
  • Stemmingsveranderingen
  • Meer vaginale afscheiding

Bij vragen of klachten waar je bezorgd over bent kun je contact opnemen met de Vrouwenkliniek Nijmegen of je eigen huisarts. 

Hoe wordt een spiraal of Implanon verwijderd?

De verloskundige van de Vrouwenkliniek Nijmegen kan de spiraal op afspraak verwijderen. Dat kan na 5-10 (afhankelijk van het door jou gekozen type en merk spiraal) maar dat kan ook eeder. 

Het anticonceptiestaafje (Implanon) moet na 3 jaar weer door een gecertificeerde verloskundige worden verwijderd maar eerder kan ook natuurlijk. Je arm wordt eerst verdoofd met een prik. Daarna wordt er een sneetje in je arm gemaakt waar je een klein littekentje aan overhoudt.

De vruchtbaarheid keert weer terug na je eerste ongesteldheid. Je kunt er ook voor kiezen om een nieuwe spiraal of staafje te laten plaatsen.

Hoe regel ik een spiraal of Implanon plaatsing?
  • Via je verloskundige: het recept wordt aangevraagd via het anticonceptieportaal en na betaling naar het centrum gestuurd.
  • Via je huisarts: je haalt zelf de spiraal op bij de apotheek en neemt deze mee.
  • Uitzondering: de T-safe koperspiraal is direct verkrijgbaar bij VCN.

Geboortezorg

Hoe groot is de kans dat een uitwendige versie slaagt?

De kans dat een uitwendige versie (het draaien van een baby in stuitligging) slaagt, hangt van verschillende factoren af:

  • Eerste zwangerschap: kans op succes is 45-50%.
  • Bij eerdere zwangerschappen: kans op succes is 70-85%.

Factoren die de slagingskans beïnvloeden:

  • Ontspanning: Een comfortabele houding, rustige ademhaling en geen volle blaas helpen.
  • Ingedaalde baby: Als de baby diep in het bekken ligt, is draaien moeilijker.
  • Ruimte in de buik: Vruchtwater, spierspanning en ribpositie spelen een rol.
Is een uitwendige versie veilig?

Ja, een uitwendige versie is veilig. Complicaties komen in minder dan 1% van de gevallen voor. Voor, tijdens en na de versie worden de hartslag en conditie van de baby goed gecontroleerd met een doptone, CTG of echo.

Wat gebeurt er na de versie?

  • Bij succes: Na een paar dagen controleert je verloskundige met een echo of de baby met het hoofd beneden blijft liggen.
  • Als het niet lukt: Je kunt een tweede poging overwegen. Hierbij kan in het ziekenhuis medicatie worden gebruikt om de baarmoeder te ontspannen.
Waarom een echo voorafgaand aan een versie?

Voor de versie wordt een echo gemaakt om te kijken naar:

  • De ligging en grootte van de baby.
  • Hoeveelheid vruchtwater en ligging van de placenta.
  • Mogelijke oorzaken voor de stuitligging.

Als er een medische reden is voor de stuitligging, kan een versie vaak niet worden uitgevoerd.

Wanneer wordt een CTG gemaakt?

Er zijn drie belangrijke redenen om een CTG te laten maken:

  1. Minder leven voelen
  2. Na een versie (draaiing bij stuitligging)
  3. Rond 41 weken zwangerschap (naderende serotiniteit)