Skip to main content
Hoe ligt de baby

Versies

Bij sommige zwangerschappen ligt de baby in stuitligging, met het hoofd boven in de baarmoeder en de billen naar beneden. Tijdens een versie gaan we proberen jouw baby te draaien zodat jouw kindje in de natuurlijke ligging geboren kan worden!

Na uitwendige versie

De meeste baby's liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat is voor een baby de meest natuurlijke ligging om geboren te worden. Bij 3-4% van de zwangerschappen is dit niet het geval en ligt het kindje in een stuitligging. Als je hebt gekozen voor een uitwendige versie, dan wordt er na de draaiing ook een CTG gemaakt. Meer informatie over de uitwendige versie vind je in de onderstaande link.

Uitwendige versie

Ligt je baby met de billen naar beneden? Dit noemen we een stuitligging. Als de baby in stuitligging of dwars ligt rond week 35-36 van de zwangerschap wordt er door je verloskundige of gynaecoloog aangeboden om een poging te doen om de baby te draaien in de buik. De poging tot draaien heet een uitwendige versie. Je krijgt hierover eerst informatie en uitleg van de verloskundige of gynaecoloog, zodat je zelf kunt kiezen of je dit wilt proberen.

Bij een uitwendige versie probeert een gespecialiseerde verloskundige of gynaecoloog (versiekundige) met handbewegingen de baby aan de buitenkant van je buik te helpen om een draai voorover of achterover te maken. In de regio Nijmegen, zal een uitwendige versie worden uitgevoerd in de vrouwenkliniek.

Voorafgaand aan de uitwendige versie wordt er een echo gemaakt. Bij het echoscopisch onderzoek kijkt de echoscopist naar de ligging van de baby, de grootte, de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en naar aangeboren afwijkingen die een enkele keer een oorzaak van de stuitligging kunnen zijn. Soms wordt er bij de echo een reden gevonden voor de stuitligging. In dat geval kan er meestal geen uitwendige versie plaatsvinden.

Veelgestelde vragen

Hoe groot is de kans dat een uitwendige versie slaagt?

De kans dat een uitwendige versie (het draaien van een baby in stuitligging) slaagt, hangt van verschillende factoren af:

  • Eerste zwangerschap: kans op succes is 45-50%.
  • Bij eerdere zwangerschappen: kans op succes is 70-85%.

Factoren die de slagingskans beïnvloeden:

  • Ontspanning: Een comfortabele houding, rustige ademhaling en geen volle blaas helpen.
  • Ingedaalde baby: Als de baby diep in het bekken ligt, is draaien moeilijker.
  • Ruimte in de buik: Vruchtwater, spierspanning en ribpositie spelen een rol.
Is een uitwendige versie veilig?

Ja, een uitwendige versie is veilig. Complicaties komen in minder dan 1% van de gevallen voor. Voor, tijdens en na de versie worden de hartslag en conditie van de baby goed gecontroleerd met een doptone, CTG of echo.

Wat gebeurt er na de versie?

  • Bij succes: Na een paar dagen controleert je verloskundige met een echo of de baby met het hoofd beneden blijft liggen.
  • Als het niet lukt: Je kunt een tweede poging overwegen. Hierbij kan in het ziekenhuis medicatie worden gebruikt om de baarmoeder te ontspannen.
Waarom een echo voorafgaand aan een versie?

Voor de versie wordt een echo gemaakt om te kijken naar:

  • De ligging en grootte van de baby.
  • Hoeveelheid vruchtwater en ligging van de placenta.
  • Mogelijke oorzaken voor de stuitligging.

Als er een medische reden is voor de stuitligging, kan een versie vaak niet worden uitgevoerd.

Wanneer wordt een CTG gemaakt?

Er zijn drie belangrijke redenen om een CTG te laten maken:

  1. Minder leven voelen
  2. Na een versie (draaiing bij stuitligging)
  3. Rond 41 weken zwangerschap (naderende serotiniteit)

Heb je nog vragen?

Aarzel ze en stel ze via het contactformulier. Wij zitten klaar om je te helpen. 

Nathalie

Assistente